Sorular

ve

Cevaplar


Sorularınızı ve Sorunlarınızı bana doğrudan iletebilirsiniz.

Meslek hayatım boyunca karşılaştığım soru ve sorunları toplayarak deneyimlerim ve kendi bakış açım ile cevaplamaya çalıştım.

Sünnet Hakkında

Bir çocuk cerrahının meslek hayatı boyunca karşılaştığı soruların büyük kısmını sünnet ile ilgili sorular oluşturur. Bu konuyla ilgili çevrenizden ,doktorlardan,sosyal medyadan bir sürü bilgiyle yüklüsünüz.

Evet kafanız karışık.

En başta gelen sorular ise Peki sünnet için en doğru zamanlama nedir? Bu sorunun cevabı yeni sorular doğurur. Kimin için? Neye göre?


Kimileri sünnetin psikolojik etkilerini, kimileri ise cerrahi sonrası iyileşme sürecini ön plana çıkararak değişik zaman aralıklarını öneriyorlar. Toplumda sünnetsiz çocukların, özellikle yaşıtları arasında tek sünnetsiz onlar ise, kötü etkilendikleri, utandıkları, kendi vücut görüntülerinden rahatsız oldukları bir gerçektir. Çocukların hissettikleri sosyal stresten dolayı bu duygular yaşanmadan mı sünnet yapılmalı?

Bazı aileler için sünnet ve sonrası, önemli bir ritüelin parçasıdır. Çeşitli hediyeler ve çocuk adına düzenlenen eğlenceler nedeniyle çocuğun bu süreci yaşamak için daha hevesli olacağı ve stres olarak algılamayacağı, ödül olarak göreceği, kendine güveninin artacağı düşünülebilir. Bu nedenle her şeyi algılayabileceği bir yaşta sünnet olması gerektiğini düşünenler de olabilir.

Hatta çocuğunun sünneti için kendisinin karar vermesinin daha doğru olduğunu düşünen ailelerde olabilir.

Bir çok aile, çocukları üzerinde sünnet işleminin bir stres kaynağı oluşmadan , ileride süreci hatırlamayacağı bir dönemde yapılmasını doğru bulmaktadır. Çocukluk çağında değişik yaşlarda, değişik tekniklerle sünnet olmanın erişkin dönemde cinsel aktivite üzerine bilinen hiçbir etkisi yoktur. Hatta çoğu yerde duyduğunuz, okuduğunuz fallik dönem diye tanımlanan 3-6 yaş arasında sünnet olmanın bile erişkin dönem psikolojik etkileri tam olarak ortaya konmamıştır ve bu tartışma daha çok su götürecek gibi durmaktadır.

Bu konuda mevcut tecrübelerime dayanarak fikrimi belirtmem gerekirse; olaya bir cerrah olarak baktığımda en uygun dönemin, bebek, aile ve cerrah için yenidoğan dönemi olduğunu düşünüyorum. Elbette bu sürecin sorunsuz halledilmesi için bebeklerle aşina, yenidoğan cerrahisine yatkın bir çocuk cerrahına yaptırmanızı öneririm. Yine benim fikrime göre en doğru zaman yenidoğan ve bir yaş altı dönem.

Nedenlerini saymam gerekirse

  • İyileşme süreci daha hızlı.


  • Sünnet olma korkusu, stresi yok.

  • Komplikasyonları daha az.

  • Lokal, anne yanında, uykuda sünnet için en ideal dönem.

Daha büyük yaşlarda planlanan sünnetler için yaş arttıkça komplikasyon görülme sıklığının artacağı, rahatsızlık hissinin daha fazla olacağı iyileşme sürecinin uzayacağı deneyimlerim ile sabit.

Her ne kadar akademik tartışmalar devam etse de tıbbi gerekçemiz olmadıkça ailelere 3-6 yaş arası sünnet yapılmasını önermiyoruz.


Sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim.



Op. Dr. Ahmet ÜNLÜ

Çocuk Cerrahisi Uzmanı





Sünnet Sonrası Pipi Gömülmesi ve Yapışıklık

Bazı bebeklerde sünnet sonrası pipinin baş kısmı etraf yağ dokusu içine gömülerek görülmeyebilir. Bu durum sünnetten hemen sonra görülebileceği gibi, aylar sonra da olabilir. Erken dönemde olabilecek gömülmeleri doktorunuz fark ederek size iyileşme süresince geri çekme hareketi önerecektir.Geç dönem gömülmelerinde de doktorunuz aralıklı geri çekme işlemini yapmanızı önerecektir. Sünnet sonrası olan yapışıklıklar zamanla kendisi açılabileceği gibi doktorunuz tarafından kontrol muayenesi sırasında da açılabilir.


Sünnette lokal anestezi mi? genel anestezi mi?

Çocuk cerrahlarına sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de, sünnet te lokal anestezi mi, genel anestezi mi tercih etmeliyiz?

Burada sadece sünnet için konuyu ele alacağım.

Anestezi ister lokal isterse genel olsun, asıl amaç ağrısız , stressiz ,çocuğunuz ve doktor için konforlu bir işlemin sağlanmasıdır. Lokal anestezi pipi etrafına birkaç noktadan yapılan lokal anestezik madde enjeksiyonuyla gerçekleşir. Genel anestezi de işlem biraz daha komplike bir hal alır. İşlem öncesinde kan tahlili, anestezi muayenesi, aç kalmak, damar yolu takılması, anne ve babadan ayrı kalmak, işlem sonrası bir ayılma sürecinin olması gibi.

Lokal anestezinin genel anesteziye göre avantajları;

  • Önceden kan almak , damar yolu açmak, anestezi hazırlığı gibi stresli bir süreç yaşanmaz.

  • Öncesinde ve sonrasında çocuğunuzun aç kalmasına gerek olmaz. Açlık bir stres kaynağıdır.

  • İşlem sonrasında ayılma, derlenme gibi bir süreç yaşamazsınız.

  • Lokal anestezi de, genel anestezinin aksine her aşamada çocuğunuzun yanında olursunuz.

  • Genel anestezinin lokal anesteziye nazaran daha fazla olan yan etkilerinden korunmuş olursunuz.

Sonuç olarak; uygun şartlar hazırlanarak sünnet işleminin lokal anestezi ile yapılması daha gerçekçidir.

Lokal anestezi ile işlemin mümkün olmayacağı nadir durumlarda aileyle işbirliği içinde genel anestezi ile de sünnet işlemi yapılabilir.